Rätt svar på minitävlingen och en lång utläggning om hur i hela friden det är möjligt ;-)

Ingen gissade rätt! Men Viktoria var ändå närmast 🙂

Rätt svar på frågan vilken bländare jag använde var 7,1! Och ni som gissade på stora bländaröppningar höjer säkert på ögonbrynen nu och tänker: Hur är det möjligt att få så kort skärpedjup med bländare 7,1? Och rätt svar på den frågan är närbildslinser. Jag använde en närbildslins med +4 som gör att man kommer närmre motivet man fotar. Det är en billigare variant av macroobjektiv och jag använder det ofta när jag fotar ringbilder vid bröllopsfotograferingar.

När man fotar macrobilder kommer man så extremt nära ändå så att med en stor bländaröppning, såsom 1,8 eller 2,8, blir bakgrunden extremt oskarp och endast en liten punkt i bilden blir skarp. Det är ganska svårt att sätta skärpan med så extremt kort skärpedjup och bilden blir i så fall mer drömsk och abstrakt.

Optimalt är det att fota macro med väldigt små bländare, såsom 22 eller 16. Men här tillät inte ljuset det så jag kunde inte ha en mindre bländaröppning än 7,1, om jag inte ville höja ISO’t till skyarna. Men jag tyckte ISO 800 fick räcka.

Här är ytterligare en bild jag tog vid samma tillfälle, även den med bländare 7,1 samt en närbildslins med +10.

bild_0076

Låter allt det här som fullständig grekiska? I min e-kurs Lär dig fotografera manuellt med systemkamera berättar jag om bländare, slutartid, ISO, vitbalans, brännvidd, skärpedjup och andra begrepp, samt hur de samverkar med varandra och hjälper oss få de bilder vi vill ha. Har du en systemkamera men har fastnat i autoläget på din kamera kan jag verkligen rekommendera kursen, en helt ny värld kommer att öppna sig! 🙂 Kursen kostar bara 199 kr och den finns här.

Annonser

3 reaktioner på ”Rätt svar på minitävlingen och en lång utläggning om hur i hela friden det är möjligt ;-)

  1. Ja det är lite nervöst men jag hoppas att det kommer bli bra! Känns som ett bra alternativ när jag ändå bor där jag bor!
    Tills vidare kör jag genom hemsidan, har gjort som en liten sida på sidan om, kanske blir coursio i framtiden men just nu känner jag att det är enklast att köra allt själv, blir lite mindre kostnader gissar jag….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s