Fototips: Hjälp kameran med ljusmätningen

Din kamera är en väldigt primitiv varelse, den har ingen hjärna, hehe 😉 Den ser bara ljus, mörker och färger vet inte vad det är du försöker ta en bild av. Den gör sitt bästa efter sina förutsättningar att försöka hjälpa dig att exponera korrekt men ibland blir det inte hjälpa utan stjälpa. Då får du hjälpa kameran istället.

ljusmätningDet här fotade jag idag på stan, en helt obetydlig ”höstbild” så här i början på våren, haha 😛 Bilden är tagen med min mobilkamera som inte är världens bästa. Men utrustningen är inte allt och även med den allra enklaste kamera kan du hjälpa till med ljusmätningen. Jag tog två bilder och de är tagna med några sekunders mellanrum, men kameran har exponerat dem helt olika beroende på den information som finns i bilden. På vänstra bilden har jag väldigt mycket himmel med i bilden. Himlen är väldigt ljus i förhållande till byggnaderna och torget och eftersom det är så stor del med av himlen prioriterar kameran den delen och tänker att det är nog den hon vill fotografera, det är nog den vi ska koncentrera oss på. Därför försöker kameran exponera himlen korrekt vilket gör att resten av bilden blir alldeles för mörk.

Eftersom jag inte kan fotografera i manuellt läge på mobilkameran, dvs jag kan inte styra över inställningarna, får jag hjälpa kameran genom att istället komponera om bilden så att inte så mycket av den ljusa himlen är med. Då förstår kameran att ”ahaa, det är byggnaderna och torget hon vill fotografera, då exponerar vi det korrekt”. Och då blir bilden helt annorlunda.

Har du en systemkamera kan du givetvis hjälpa kameran även om du har mycket himmel med, genom att överexponera bilden. Men har du inte den möjligheten så kan du på det här viset hjälpa kameran ändå. Och det är alltid att föredra att hitta motiv med jämnt ljus och där färgerna är neutrala och jämna, allt för att underlätta för kameran att hjälpa dig få välexponerade bilder 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s