Min resa som företagare

Jag fick frågan om hur jag kom in i fotobranschen och hur jag driver och marknadsför mitt företag idag så jag tänkte jag kunde skriva om det 🙂

20130824_3534Foto: Helena Gunnare

Jag läste kurserna Foto A och Foto B på Komvux efter gymnasiet eftersom jag inte riktigt visste vad jag ville göra. Detta var hösten 2008 och i samband med detta köpte jag också min första systemkamera för att kunna använda i kurserna. Det var en Pentax K200D och jag knallade helt enkelt i en butik som sålde kameror och sa att jag ville köpa en systemkamera men jag visste inte vad jag ville ha för nåt. Jag rekommenderar ingen att göra så, utan att du läser på lite kring utrustning innan du köper något. Mitt impulsköp skulle senare kosta mig en slant eftersom jag ganska snabbt insåg att jag var tvungen att uppdatera den till något bättre.

Jag blev hur som helst biten direkt när jag köpte min systemkamera och det var där min hobby riktigt tog fart. En hobby som senare skulle bli min inkomstkälla.

Jag märkte att jag tyckte det var allra roligast att fota människor. Det var roligt att fota andra saker också men att fotografera människor kändes på något sätt inte lika statiskt, det blev mer levande att fotograferande levande saker.

Jag fotograferade så mycket människor jag kunde, jag övade på vänner och bekanta och blev även medlem på en sida som heter Modellbilder.se som är en sida för både fotografer, modeller och makeupartister där man samarbetar gratis för att få fina bilder till sina respektive portfolios.

Idén om att starta företag och försörja mig på fotograf kom egentligen från min bror. Han menade att det var ett bra sätt att finansiera sin fotoutrustning, vilket han ju hade rätt i. Men jag kunde väl inte starta ett företag bara för att jag lärt mig vad bländare, slutare och ISO var för något och hur jag ställde in det på kameran? Dessutom tyckte jag kanske att jag borde skaffa mig någon utbildning först, oavsett om det hade med foto eller något annat att göra. För fotograf kunde jag väl inte bli bara så där?

Varför inte? tyckte min bror. Jag kunde lika gärna starta mitt företag på direkten sa han, och de jobb som kom in, de kom in. Jag behövde inte känna någon press på mig utan kunde ha företaget vid sidan av mina studier och främst för att använda pengarna till att kunna köpa fler kameragrejer.

Min bror pushade mig stenhårt och hjälpte mig med de blanketter som skulle fyllas i och skickas till Skatteverket och Bolagsverket. I april 2009 hade jag hux flux blivit egen företagare, endast ett halvår efter att jag köpte min första systemkamera.

Nu har jag haft mitt företag i drygt 5 år och jag har lärt mig massor genom åren. Jag lär mig fortfarande, varje månad, varje vecka, varje dag. Jag satsar så mycket jag kan och hinner med på företaget, jag har ju ett annat heltidsjobb vid sidan av. Passionen ligger fortfarande i att fotografera människor, framförallt kärleken mellan människor och de där härliga leendena som bara kan komma fram av den där riktigt djupa kärleken man känner för en annan person.

Mina tre främsta marknadsföringstips

1) Gräv där du står. Det innebär att du först och främst bör söka potentiella kunder i ditt nätverk. Är det inte en bekant som vill anlita dig så känner ju han eller hon folk i sin tur som kanske är på jakt efter bröllopsfotograf eller som precis fått barn och vill föreviga familjen. Ta varje chans du får att berätta att du är fotograf, påminn folk om vilka tjänster du erbjuder så är chansen större att de har dig i åtanke när de vill anlita någon som fotograferar åt dem.

2) Använd sociala medier. Visa upp dig och ditt företag i sociala medier. Jag använder främst Facebook och bloggen till detta, även till viss del Instagram. Fundera över vilka sociala medier du har användning av och kör stenhårt på dem, jag lovar att det ger resultat!

3) Vårda relationen med befintliga kunder. De har redan anlitat dig en gång, de vet hur du jobbar och vad de får och förhoppningsvis (och högst sannolikt) var de väldigt nöja med ditt jobb sist. Om du vårdar den relationen väl kommer de att återkomma till dig utan att du ens behöver marknadsföra dig.

Vill ni veta mer om min resa som företagare kan ni gå min e-kurs Från hobby till inkomstkälla, där jag delar med mig av fler marknadsföringstips, går igenom företagsadministration och dessutom delger mina 10 största misstag gentemot kund och vad jag lärt mig av det.
Klicka här för att läsa mer om kursen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s